Vikten av en buffert

Något som jag starkt förespråkar när jag pratar ekonomi med andra och som folk verkar tycka vara väldigt tråkigt är att ha en buffert. Och visst kanske det är lite tråkigt. Det händer ju väldigt lite med dem här pengarna när dem bara ligger på kontot, med en förhållandevis låg ränta, och väntar. Och visst kan man vara sugen att istället lägga in pengarna på börsen så att de faktiskt händer något. Men vitsen med en buffert är att det just inte ska hända något. Pengarna ska bara ligga där till det händer något och dem faktiskt behövs. Jag vet allt för många som inte har haft någon buffert som har fått problem när bilen går sönder eller kyl/frys går sönder. Det är saker som ofta måste fixas snabbt då man är otroligt beroende av dem. Och har man då inte pengarna lättillgänglig så blir det ju istället så att man får vända sig till andra möjligheter att få pengar. Kreditkort är vanligt om det inte är en allt för stor summa pengar eller blancolån fast då tar det ett par dagar istället.

Det är inte så svårt att faktiskt bara spara undan 10-20 000 kronor på ett konto som du når på en gång. Man vet aldrig vad som kommer att hända så även om det kanske är otroligt tråkigt så är det en otrolig trygghet. Och en buffert är inte bara bra för oförutsedda utgifter utan även för oförutsedda händelser. Om man nu skulle bli av med jobbet så kan det ju faktiskt vara så att det tar en månad eller två innan man får ett nytt jobb eller innan man får ut a-kassan. Då är det väldigt bra att ha en buffert så att du fortfarande klarar av att betala räkningar och mat och andra förnödenheter.

Så just en buffert är förmodligen den del som jag tycker är allra viktigast i ens privatekonomi. Den kan rädda en ifrån så många dåliga krediter och den inger en otrolig trygghet. Så det är faktiskt det första jag tycker man ska spara till innan man börjar med att ge sig in på aktier och liknande.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *