Vad är en rimlig buffert

En av de första sakerna jag kom i kontakt med  när jag började läsa på om privatekonomi var hur viktigt det var att ha en buffert. Alltså att ha pengar som man snabbt kommer åt om det är så att det skulle hända något. Ifall bilen skulle gå sönder eller om man akut var tvungen att åka och köpa en ny frys innan maten i den trasiga kylen förstörs. Men även om det var så att jag förstod att det var viktigt så va det desto svårare att hitta vad som var en rimlig buffert. För det är ju så att om du ska ha pengarna snabbt tillgängligt så kan man inte investera dem i aktier eller fonder för det tar tid att få ut och föra pengar över olika konton. Men man vill samtidigt inte ha en för stor buffert av den anledningen att då är det mycket pengar som inte behöver arbeta.

Och ska jag vara ärlig så vet jag inte om det finns något riktigt bra svar på den här frågan. Jag tror det är väldigt individuellt hur stor buffert man vill ha. Personligen har jag som ett mål att ha cirka en månadslön som buffert. Sen har jag som mål att ha ytterligare tre månadslöner i sparande med väldigt låg risk så att jag ska kunna ta ut dem och använda dem oavsett hur marknaden är. För då jag bara har en månadslön buffert och om det skulle bli så att det händer  något som gör att jag kommer ha svårt att få någon lön eller inkomst i ett par månader så har jag fortfarande pengar att använda innan a-kassa eller försäkringsbolag har gjort sitt och pengarna åter kommer in.

Resten av mina pengar investerar jag mer långsiktigt i aktier och i fonder och är det så att jag skulle få problem även i en lågkonjunktur så har jag min buffert och sedan även mina lågrisk investeringar som gör att jag förhoppningsvis ska kunna undvika att sälja när värdet är lågt.

Men buffert handlar om trygghet. En större buffert innebär såklart en större trygghet. Så det är något man själv får känna efter hur det känns och hur stor man bör ha. men jag tycker åtminstone att man bör klara utgifter som måste lösas väldigt snabbt så som ny kyl/frys eller reparera bilen och så vidare.

En kommentar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *