Torka din egna frukt

Jag tycker absolut att man ska unna sig saker med jämna mellanrum. Det kan vara så att man tar en glass eller köper en påse godis då och då. Och det är inget konstigt med det. Men är det så att man kan spara lite pengar genom att göra det själv i förväg så tycker jag att man ska göra det. En av dem sakerna som är väldigt lätt att göra själv och som kan spara dig väldigt mycket pengar är att göra din egen torkade frukt. För det naturgodis som i mångt och mycket består av just torkad frukt är väldigt dyr. Och kan man då göra delar av det här själv så tycker jag att man ska göra det.

Det första du måste göra är såklart att skaffa den frukt som du vill torka. Allting passar kanske inte så bra som torkat men frukter som banan,äpple,päron och jordgubbar går utmärkt. Du får helt enkelt testa dig fram. Se till att välja färska frukter så att det inte är så att dem har börjat bli övermogna eller kanske till och med dåliga.

I Sverige så är vi ju inte direkt bortskämda med sol och värme så att soltorka brukar inte vara något alternativ. Det finns såklart hushållsmaskiner som är för just detta ändamål men det går alldeles utmärkt med en helt vanlig ugn. För frukt så brukar 50 grader vara en väldigt bra temperatur att torka i.

Sedan så är det bara att skära upp frukten i lagom stora bitar och sedan sprida ut på en plåt och in i ugnen. Hur tjocka bitarna ska vara och hur länge dem bör vara i ugnen kan variera. Men på evermat.se så kan man få en bra hjälp på vägen.

När dem har torkat så är det bara att ta ut plåten ur ugnen. När dem har kallnat så är det bara att stoppa dem i en plastpåse eller en glasburk för förvaring. Det går utan problem att ha dem sparade på det här sättet i upp till 6 månader innan de blir dåliga.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *