studielån eller inte?

Jag är som sagt student och en av de saker som kommer upp med jämna mellanrum både i mina privata diskussioner och när jag läser på internet är om man ska ta fullt lån om man kan eller ta så lite som möjligt. Och det handlar väl snarare om preferenser än om vad som är bäst. Om man kollar rent privatekonomiskt så är detta faktiskt ett lån som kan vara till stor fördel att ta så mycket som möjligt utav. Detta då räntan på lånet är väldigt lågt och det ska inte vara några svårigheter att faktiskt gå med vinst på lånet genom att investera dem smart. Men det gäller självklart då att man har koll på sin ekonomi så att det överskott som man får av att ta fullt lån faktiskt går till sparande och inte till att spendera på saker. Har man inte stenkoll på sina pengar så kan det alltså faktiskt vara bättre att ta mindre lån även om det är en väldigt fördelaktig ränta.

Sen finns det även dem som helt enkelt inte vill ha större skulder än nödvändigt. Det kan självklart vara skönt att ha den känslan att man inte är skyldig någon någonting. Och även om lånet är väldigt förmånligt och att man har väldigt många år på sig att betala tillbaka så väljer man att inte ta ett större lån än nödvändigt just för att man inte gillar känslan av att vara skuldsatt.

Men är det så att man har koll på sin ekonomi och inte bryr sig om ovanstående så skulle jag helt klart säga att det är väldigt fördelaktigt att ta fullt lån och sedan spara undan pengarna för framtiden. Så länge som man klarar av att gå plus minus noll på det hela så kommer dem någon gång i framtiden göra dig gott. De kan användas som handpenning till bostad eller om man nu gillar att spara så kan man antingen sätta dem på ett högräntekonto eller investera dem på börsen för att tjäna sig en liten hacka. Lånet är väldigt billigt och jämfört med andra lån som man kan behöva ta i framtiden som bolån så har man allt att tjäna om det är så att man kan undvika att spendera pengarna på onödiga saker.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *