Student och ekonomi

Att vara student innebär en ganska så begränsad ekonomi om det är så att man inte bor hemma hos sina föräldrar eller att man inte jobbar extra. Då har man ca 9000 kronor som man ska klara av att betala alla räkningar och sedan leva på. Och ungefär en gång om året så kan man läsa i tidningarna om hur svårt det är att få ekonomin att gå ihop som student. Och det kan vara så att det i Stockholm och Göteborg är fallet. Men om man bor någon annanstans så ska det inte vara några problem alls och även i storstäderna så ska ekonomin gå att få i hop om man bara gör en budget och håller sig till den.

Boendet är något som man får hålla igen på som student. Men i storstäderna så är just boende det som kanske är svårast att hitta och det kan helt enkelt bli så att man tar det man får. Men över 4000 kronor ska man i vilket fall som helst inte hamna på utan då är det bättre att bosätta sig ännu mer i utkanten och ta något som är billigare. Transport ska man klara sig med SL och kostar då 560 kr per år som student(http://sl.se/sv/Resenar/Valja-biljett/Vara-biljetter/Studentbiljetter/). Då kan du ta dig till och från skolan och mer eller mindre överallt annat som är av intresse.

Och det är ju egentligen de två sakerna som skiljer storstäderna ifrån de mindre städerna där det går att studera. Sen kostar det självklart en massa tid att åka till universitetet om det är så att man bor långt ifrån. Men som student så har man inte riktigt lyxen att göra så mycket åt det.

Studentlitteratur skiljer väldigt mycket mellan olika program men under 1000 kr i månaden ska man komma undan med. Mat ska man som en person verkligen hamna under 2000 kronor. Och då behöver man inte ens snåla. Då har man ca 1500 kronor kvar som man får göra lite vad man vill med. Det kan vara att handla kläder eller gå ut och äta eller supa om det nu är det man vill göra. Sen kan jag hålla med om att man inte lever något lyxliv men tycker man inte pengarna räcker så får man leta efter ett extrajobb.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *