Spara först och spendera sen

Att börja tänka på sin ekonomi och att ta hand om sina pengar kan vara ett ganska stort steg för många. Jag vet att även om det är så att jag hela tiden har haft ett litet intresse för det så var det en rätt så stor omställning när det väl blev till handling. Ifrån att tidigare låtit mina inköp utgå ifrån hur mycket pengar jag hade på kontot så var det nu istället dags för att faktiskt strukturera upp vad pengarna skulle gå till och hur mycket som skulle få gå till de olika utgifterna.

För jag var i den situationen som jag tror att väldigt många andra har varit i. Man skulle vilja ha betydligt mer pengar på sparkontot så man börjar fundera hur det ska gå till. Jag tänkte att allt som jag hade kvar i slutet av månaden skulle gå in på ett sparkonto till framtiden. Det enda problemet med detta var att det väldigt sällan var några pengar kvar. För fanns det pengar så spenderade jag ju dessa. Det kunde vara på middagar ute på restaurang eller på krogen för ölen. Men i slutändan så var det närmare noll på kontot. Och det var inte för att inkomsterna var för låga utan för att jag lät utgifterna skena iväg.

Även om det är så att jag nu har en budget och har stenkoll på pengarna så tycker jag ändå att ett otroligt bra första steg om man vill börja ta tag i sin ekonomi är att helt enkelt föra över den summa man tycker är rimlig i början av varje månad istället. Gärna i samband med att man betalar räkningarna. För då har man redan lagt undan pengar och kan sedan spendera det man har kvar. Det gäller dock att vara stenhård och inte röra de sparade pengarna till något som man inte har planerat. Det var så jag gjorde och efter det så har jag bara intresserat mig mer och mer.

Hur kom du igång med ditt sparande?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *