Spara för framtiden

Det finns flera olika sätt att spara på och med detta så kommer det även flera nivåer av risker. Det vanligaste sättet lär nog vara att ha pengar på ett sparkonto men efter det så gissar jag på att vi hittar börsen. Och på börsen så finns det helt klart pengar att tjäna men ett misstag som många gör i början av sin tid på börsen är att man tror att man har full koll och kommer hitta många klipp och därför inte sprider sina risker. Jag har själv gjort misstaget att tro att jag bemästrade börsen och det slutade såklart med nederlag och idag har jag en mycket sundare syn på börsen. Det finns självklart dem som faktiskt bemästrar börsen och som kan leva på att bara handla där, men som nybörjare så lär det knappast vara fallet.

Det finns däremot sätt som fungerar alldeles utmärkt för folk som är nya på börsen och som vill börja handla med aktier. Den första regeln är att sprida sina risker. Se till att du inte satsar allt på ett företag/aktie hur bra du en tror att det låter. Hitta företag över flera branscher så har du en bra start. Det andra är att inte satsa pengar du inte har råd att undvara och att tänka långsiktigt.  En kris eller en börskrasch kan komma när som helst och det kan ta flera år innan det har återhämtat sig. Är det då så att man satsar pengar som man egentligen kommer att behöva till annat så kan man bli tvungen att sälja sitt innehav när börsen är låg och då förlora en betydande summa pengar. Tänker man däremot långsiktigt och väntar ut stormen och sitter stabilt så klarar man sig även igenom kriserna.

Med tiden lär man sig självklart mer och man kommer att hitta sitt eget sätt att investera sina pengar. Och just nu tog jag börsen som exempel men det finns självklart betydligt fler sätt än sparkonto och aktier att spara i. Man kan gå in på fastigheter eller skog och mark eller vad annat man känner för. Men att spara för framtiden innebär att tänka långsiktigt och enligt mig att spara stabilt och säkert.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *