privatekonomi som student

Som student så har man normalt sett inte allt för mycket pengar och om det är så att man inte jobbar extra utan endast tar fullt studiemedel så har man ca 9000 kr i inkomst varje månad som man studerar. Det är inte speciellt mycket men det bör inte vara några problem att få det att räcka varje månad även om det är så att man inte tänker på sin privatekonomi speciellt mycket. Det kan dock bli problem om det är så att man har hyra över sommaren och inte har skaffat ett sommarjobb. För man får nämligen inte några pengar av csn över sommaren men hyran ska ändå betalas.

Men även om det är så att man inte direkt kan påverka sin privatekonomi jätte mycket som student då man har rätt lite utgifter så är det ändå en bra ide att börja redan som student. Detta då man har mindre pengar att röra sig med så det är lätt att komma igång. Väl igång så kan man tidigt börja fokusera på att minimera utgifterna och för all del att försöka hitta nya inkomster. Har man bra koll på sina utgifter så blir det ett ganska enkelt steg att ta när man senare kommer ut i arbetslivet och får lön som är betydligt högre. Då ska det inte vara några större problem med privatekonomin då man redan h ar en grund och det är bara att utöka.

Det finns såklart fler fördelar för att börja intressera sig för privatekonomi under studietiden. Att lägga upp ett sparande och att ha en buffert kan vara en väldigt stor hjälp av exempelvis anledningen jag nämnde ovan. Pengar för att klara hyran över sommaren eller att ha samlat ihop så pass mycket att man klarar sig ett par månader efter studierna när man ännu inte har hunnit få någon lön.

Så även om det kanske  inte har någon superstor påverkan som student så kan det ändå vara väl vettigt att börja tänka på vad man gör med sina pengar. Det kan absolut ha sina fördelar i längden. Kom bara ihåg att det ska vara kul och inte jobbigt

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *