Mina utgifter: Matkostnad

Jag försöker att hålla min budget ganska så övergripande vilket alltså innebär att jag slår ihop rätt så många olika typer av utgifter för att hålla det simpelt. Till matkostnad så räknar jag mer eller mindre allt som jag behöver köpa ifrån de vanliga affärerna. Det innebär mat, hygien och städprodukter samt annat övrigt som jag kan tänka behöva. Då jag är student så är kostnader som tvätt och städprodukter ganska låga och det kändes lättare att lägga in dem i den här kategorin.

Som student utan extrajobb får jag ca 9000 kronor i månaden under de månader som jag studerar. Nu så arbetar jag även extra en del men jag har alltid som mål att budgeten för hela året ska gå runt på bara studiemedel. Det innebär att jag försöker hålla nere kostnaderna så mycket jag bara kan. Men det kan även krocka med mina andra intressen så som träning då jag äter en hel del. Så min budget för mat och hushåll har jag lagt på 2000 kronor. Och för en kille som äter rätt mycket så är det inte speciellt högt.

Hålla matkostnaden nere

Jag har skrivit om matkostnader förut och det finns ett par saker jag gör för att hålla den här utgiften så låg som möjligt. Som student så har jag ingen bil så att ta bilen för att storhandla är ingenting jag gör. Däremot så cyklar jag ca 3 km till storköpen istället för att handla av den lokala ICA-handlaren. Detta gör jag en till två gånger i veckan så att jag kan hålla de små inköpen i den lokala affären så få som möjligt.

utöver detta så är jag stenhård med min inköpslista och köper ingenting som jag inte har skrivit upp på den innan jag åker till affären. Impulsköp var något som ökade mina matutgifter väldigt mycket innan så nu håller jag mig stenhårt till min lista.

Utöver de två ovanstående punkterna så kör jag väldigt ofta på lågprismärken. Jag är student och jag är inte speciellt kräsen så ICA basic och Coops egna lågprismärken är något som jag oftast väljer om det finns. Det är skillnad på kvalitén men man lär sig ganska snabbt vilken typ av varor där dessa lågprismärken fungerar bra och när man bör välja de av lite högre prisklass.Men för det mesta så fungerar dessa varor väldigt bra.

Genom att använda mig av ovanstående samt att köpa större förpackningar och sedan stycka upp om det behövs är även det något jag gör. Och när det gäller matkostnaderna så kanske man inte sparar så mycket på var och en av de ovanstående delarna men tillsammans så gör de verkligen en skillnad för mig

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *