ifrågasätt dina utgifter

Jag har tidigare skrivit om att föra kassabok och hur viktigt jag anser att både det och att ha en budget är. Men om det är så att det enda man gör är att registrera alla utgifter och sedan jämföra det emot budgeten så får man inte ut mycket av det. Man får en liten bättre bild av hur ens privatekonomi ser ut men man får inte någon bättre ekonomi. Och jag tycker hela tiden att man ska sträva efter en bättre ekonomi och om man nu ändå har en kassabok och en budget så vore det bortkastad tid att inte använda dessa verktyg för att faktiskt få en bättre privatekonomi.

Har man gjort en budget så har man åtminstone tänkt efter hur man har tänkt att ens utgifter ska se ut. Är det så att det visar sig att något sedan inte stämmer så är det såklart väldigt viktigt att följa upp och kontrollera varför det inte blev som man hade tänkt sig.

Men är det så att man ska göra något inköp så tycker jag det är väldigt viktigt att ifrågasätta sig själv om det verkligen är värt det. Är en ny TV verkligen nödvändigt eller tycker man att den kostnaden det innebär faktiskt är värt det. Jag vet själv hur det är när man verkligen vill ha något men när jag verkligen tänker efter så är det väldigt ofta som jag tycker att kostnaden inte motiverar nyttan av det jag köper. För min del handlar det ofta om att vänta ett par dagar vid större inköp för att inte bli allt för fångad av stunden utan så att det verkligen hinner sjunka in.

Men det handlar inte bara  om större inköp utan mer eller mindre om alla utgifter. Är matkostnaden rimlig eller är det så att jag måste kolla över vad jag kan göra för att sänka den. Är alla de abonnemang jag har verkligen nödvändiga eller kan jag spara pengar genom att säga upp en eller ett par av dem.

Det är en pågående process men jag brukar ändå ungefär en gång om året gå igenom de löpande utgifter jag har för att se om de är motiverade eller om det är så att jag kan göra något för att sänka dem eller helt enkelt bli av med dem.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *