Hur känslor kan påverka våra beslut

Jag tror knappast att jag är ensam om att ha gjort dåliga ekonomiska beslut på grund av att man har varit lite nere. Beslut som jag aldrig någonsin hade tagit om jag hade varit i ett normalt tillstånd. Och det här med känslor är något som har mycket stor roll vid investeringar och psykologi är en stor del framför allt för dem som håller på med day-trading. Men även vid vanlig privatekonomi så kan det få ganska stora konsekvenser.

Det finns ju otroligt många olika känslor och dem påverkar oss på ett eller annat sätt. När det kommer till investeringar så är det viktigt att hålla sina känslor i schack så att man faktiskt klarar av att ta en förlust och inte börjar gambla vilt eller väljer att hålla kvar vid en investering även om man egentligen vet att den är på väg utför och att man borde klippa banden så fort som möjligt. Detta är såklart något som är väldigt svårt men är det så att man är en väldigt aktiv investerare så är detta något jag tror att man bör jobba mycket med.

Men något som jag själv märker av är hur mina utgifter kan öka rätt mycket bara för att man är inne i en liten depp period. Det blir lätt att man inte bryr sig alls och kanske börjar köpa mycket restaurang mat eller lättlagad men dyr mat bara för att man helt enkelt inte orkar bry sig så mycket.

Är man lite ledsen eller nere så vet jag många som tar till kontokortet och går och köper sig saker bara för att det ger dem en liten kortvarig glädje. Detta har jag själv också gjort även om det är sällan. Det är klart att det hjälper för stunden men i slutändan så har det varit köp som jag ångrar.

Men de köp jag har gjort har sällan haft någon större påverkan på min ekonomi i längden. Det är klart att det har blivit lite mindre sparande just den månaden det sker. Men en känsla som jag har varit väldigt bra på att hålla i schack är avundsjukan.

Det är nog ganska enkelt att säga att det är väldigt många som inte klarar av att avundsjukan i schack. Är det så att någon man känner har köpt en ny fin bil så tror jag att det är många som känner avundsjuka eller press på att hålla uppe ett yttre som ska vara minst lika bra att det blir många köp på större krediter som såklart påverkar ekonomin väldigt hårt i längden.

Att lära sig hantera känslorna är enligt mig väldigt viktigt överlag och jag försöker att se till att jag gör så få beslut som möjligt just när jag inte är på topp. Det kan vara svårt men det har sparat mig rätt stora summor pengar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *