bli av med dåliga avtal

Det här tipset är något av en mer etisk eller moralisk fråga om man tycker att det är rimligt att göra. Har man bundit sig i ett avtal så är det egentligen inte mer än rätt att man står för detta och betalar det som är överenskommet. Men jag skriver detta ändå då jag låter det vara upp till var och en om det är så att man vill använda det av sig. Kan börja med att tillägga att det inte fungerar för alla typer av avtal men några av dem större så som elavtal eller vissa försäkringar går det alldeles utmärkt.

Vi har nog alla gjort rätt dåliga val när det kommer till avtal. Det kan vara så att man har bundit sig på väldigt långa elavtal som kanske verkade bra vid det tillfället man tog avtalet men som ett par år senare  har visat sig vara väldigt dyrt då elpriset har sjunkit kraftigt. Då kan det vara rätt surt att behöva sitta på och betala dyra räkningar då man vet att det skulle vara betydligt billigare om man skulle teckna samma avtal idag. Det samma gäller med exempelvis bilförsäkringar. Man kanske bara förlängde avtalet som vanligt utan att egentligen jämföra speciellt noga och sedan ett par månader senare så visar det sig att det är ett väldigt dyrt avtal man tecknat och hade man bara gjort sitt jobb då så hade man kunnat spara mycket pengar. Oavsett situationen så finns det i vissa fall möjligheten att ta sig ur dessa dyra avtal.

Det kräver att man har någon partner för att detta ska fungera och jag kommer att ta elavtal som exempel. Låt säga att du har tecknat ett elavtal för två år sedan som varar i ytterligare 3 år. När du tog detta avtalet så kändes det som en bra deal men nu har priset på el sjunkit kraftigt och du betalar betydligt mer än vad din granne som tecknade samma avtal idag gör. Det finns dock ett sätt att bli av med det dåliga avtal du har och det är egentligen att göra en flyttanmälan. du anger att du inte ska vara den som står på avtalet längre utan det är din partner som tar på sig detta.  När denna flyttanmälan går igenom så kommer du inte längre ha något avtal då detta avbryts utan din partner kan nu teckna valfritt nytt avtal om hen vill. Du behöver självklart inte flytta ut ifrån fastigheten utan det enda som har hänt är att din partner nu är den som får fakturan. Detta kräver självklart att ni båda går med på på detta och då har tillit till varandra. Så det finns sätt att bli av med långa dyra avtal. Det går dock inte med exempelvis mobilavtal eller liknande.

Men på exempelvis bilförsäkringar ska det fungera likadant. Då är det bara att skriva över ägandet utav bilen till partnern så kommer bilförsäkringen automatiskt att sägas upp. Då är det bara att välja en ny försäkring som kommer att gälla ifrån det att ägandet har överförts.

Det är dock en fråga om tillit och så vidare då man i försäkringsfallet faktiskt avsäger sig ägandet av bilen. Och om man tar på sig detta i båda fallen så blir man ju faktiskt betalningsansvarig. Det är viktigt att hålla koll på och det är en fördel om man faktiskt är gifta då det inte är en fråga om vem som äger vad.

Jag använder mig inte själv utav dessa ”knep” men det var något jag lärde mig då jag jobbade i respektive branch.Det är upp till var och en av er att avgöra hur ni vill göra men det går i vissa fall att bli av mned dåliga avtal

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *