Att lära sig hålla i pengarna

När jag var yngre,innan jag flyttade hemifrån, så lade jag ingen som helst tanke på det här med ekonomi eller sparande. Den lilla inkomst jag hade i form av månadspeng då jag gjorde något hemma och eventuella småinkomster för andra ströjobb gick nästan alltid till något form av inköp. På den tiden var det mycket tv-spel och elektronik eller någon annan pryl som bara var häftig för tillfället. När jag blev äldre så var det väl snarare nya kläder eller alkohol på krogen som var den sänkan som pengarna gick till. Men på denna tiden så var det inte någon större fara. Den enda återkommande utgiften jag hade var en mobilräkning. När pengarna var slut så var dem och det vara bara att vänta tills månadsskiftet.  Mat och boende fick jag ändå då jag bodde hemma hos mina föräldrar som tack och lov hade koll på sin ekonomi.

Det stora problemet kom dock när jag flyttade hemifrån. Det innebar visserligen en större inkomst i form av bidrag och lån ifrån CSN. Men det gamla tankesättet fanns kvar så de pengar jag hade spenderades helt enkelt. En hel del på alkohol och nöjen samt en del på kläder och annat som kändes trevligt just då. Det stora problemet var dock att det numera också hade börjat komma en del ansvar och räkningar som skulle betalas varje månad. Detta gjorde såklart att jag stora delar av månaden gick runt med mer eller mindre noll kronor på kontot. Och detta var ett återkommande problem och de första åren så tror jag inte jag lade en enda krona på sparande utan snarare var det så att de pengar som jag hade fått sparat av mina föräldrar under uppväxten försvann sakta och säkert.

Värdet av mina tillgångar gick helt enkelt åt helt fel håll och hade det varit så att jag hade fått någon oväntad utgift som var tvungen att lösas snabbt så hade detta nog vart tvunget att lösas med hjälp utav lån,om det nu hade varit möjligt i min situation. Allt detta egentligen för att jag inte hade lärt mig det absolut mest grundläggande att faktiskt kunna hålla i pengar.

Detta har så klart fixat sig och jag anser mig numera ha en väldigt god koll på mina pengar. Detta främst då jag har lagt upp en budget och verkligen ser till att jag håller mig till den. Dessutom så ser jag till att pengar för sparande läggs undan i början av månaden så att det inte är något snack om den saken.

Jag tror att det är fler än jag som har fått lära mig på det här viset att man helt enkelt en dag inser att det inte håller som man gör just nu. Problemet är bara för dem som det skiter sig för innan man kommer till den insikten. Det är många unga som dras in i problem med minilån och andra typer av snabba krediter. Och en stor anledning till detta tror jag är just den här bristen av kontroll över sig själv och sina pengar.

Jag har inget att klaga på över min uppväxt men en sak jag själv kommer göra annorlunda är att lära mina ungar att verkligen lära sig pengars värde och hur det på ett bra sätt skaffar sig kontroll redan när de flyttar hemifrån.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *