Att se helheten

Det är lätt hänt när man börjar med privatekonomi att man stirrar sig blind på vad man har just nu. Man försöker hela tiden optimera ekonomin för hur situationen är för tillfället. Och visst är det bra till en början att kanske göra allt för att få ut så mycket som möjligt just nu om det är så att man inte tidigare har brytt sig om sin privatekonomi. Men det gäller också att se det hela i en större bild.

För oavsett hur väl du optimerar din ekonomi för din nuvarande situation så kan det hända saker som du inte på något sätt kan påverka med som däremot påverkar din privatekonomi stort. Det kan handla om att du blir av med jobbet eller råkar ut för en olycka och inte längre kan jobba och så vidare. Eller så kommer det en chockhöjning av räntan som gör att hela din budget blir galen. Det är som sagt saker man inte kan göra så mycket åt. Visst kan man binda lånen och på så vis säkra upp för en förutbestämd framtid.

Men man kan göra så gott man kan att förutspå vad som kommer hända. För även om det inte har någon direkt påverkan på din privatekonomi vad som händer i världen så kan det absolut det på en längre sikt. Om världsekonomin går på knäna så är det inte alls ovanligt att företagen tvingas att säga upp personal på grund av minskade efterfrågan. Det finns hur många möjliga scenarion som helst. Så är det så att man verkligen tar sin privatekonomi seriöst och framför allt om det är så att man har en större mängd pengar investerade så gäller det att se helheten. Man måste helt enkelt följa vad som händer i världen och åt vilket håll konjunkturen är på väg. Det kommer hjälpa dig ta betydligt bättre ekonomiska beslut. Om räntorna är på väg ner är det ju ofördelaktigt att binda lånen. Är det tvärt om så är det såklart bra att göra det.

Men för att ta bättre beslut så gäller det helt enkelt att ha så mycket information som möjligt tillgänglig. Och inte bara stirra sig blind på hur det ser ut just nu utan även hur man tror att det kommer se ut i framtiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *