Att klara sig utan bil

Att ha en bil är otroligt bekvämt. Man kan ta sig dit man vill när man vill och man behöver inte tänka speciellt mycket på att passa tider utan blir man lite sen så missar man inte resan. Men det kommer ju såklart med en kostnad och den kostnaden kan för de flesta av oss anses som omotiverat  hög. Nu är jag ju fortfarande student och med den inkomsten jag har nu finns det inte en möjlighet till att jag skulle skaffa en bil. Det skulle helt enkelt ta upp en för stor del av min budget. Och ju mer jag tänker på det desto mer inser jag att jag faktiskt klarar mig utmärkt utan bil och så länge som jag har den känslan så kommer jag avstå ifrån att ha bil även då jag har klarat av studierna och skaffat mig ett heltidsjobb.

Men oavsett om det är så att man inte tidigare har haft möjligheten att ha en bil eller om man av olika anledningar har varit tvungen att göra sig av med sin bil så att man planerar sin vardag lite extra. Så jag tänkte här nämna några av de saker som jag anser nödvändiga för att klara sig utan bekvämligheten med bil.

Det första jag anser att man bör göra är att se till att ha en ordentlig cykel. Såklart behöver man ingen jätte dyr cykel men en cykel som man åtminstone kan räkna med att den fungerar och inte ställer till problem. Det finns inget värre än när cykeln ska strula och man börjar känna sig stressad. Cykel fungerar utmärkt att ta sig runt till det mesta inom rimligt avstånd. Jag själv tar cykeln till mer eller mindre allt inom 15 km så länge som det inte är väldigt dåligt väder.

Det tar oss till nästa punkt, buss eller annan lokaltrafik. Jag ser alltid till att ha resor på ett busskort då jag vet att jag har behov av att använda mig av det med jämna mellanrum. Det är helt klart värt en investering. Är det dåligt väder eller om jag ska till andra sidan staden så är det inte så roligt att cykla. Under vintertid brukar jag använda mig utav månadskort då det är allt annat än trevligt att ta cykeln när det är riktigt kallt eller regnigt.

Att använda sig av lokaltrafiken gör dock att man kan behöva planera sina dagar lite mer än man hade gjort med bil eller cykel. Man får kolla upp när bussarna går både på morgon och eftermiddag och helt enkelt anpassa sig till det. Det gör såklart även att lite mer av dagen försvinner än när man har bil.

Att klara sig utan bil är inga problem så länge som man inte bor ute på landet. Det kan så klart vara lite jobbigt om man har barn som ska på olika evenemang eller om man ska förbi soptippen. Men som en person som inte har behovet av att transportera så mycket så ser jag helt klart att den minskade bekvämligheten är värd de pengar som jag får över

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *