Att börja spara

Att ha  någon form av sparande är en sak som jag tycker är väldigt viktigt och jag tror att många som intresserar sig för sin privatekonomi håller med mig. Att lägga undan pengar som man antingen kan försöka få att växa eller bara ha för tryggheten ifall det är så att något skulle hända är både bra och roligt. Åtminstone så tycker jag att det är roligt att se mitt sparande växa och känna att jag är på rätt väg och att jag vet att nästan vad som än som händer så kommer ekonomin inte vara något problem. För mig ger det mig en otrolig trygghet och ett lugn som gör att jag mår bättre och är lugnare.

Sparande finns på många olika nivåer. Allt ifrån att bara ha pengarna på ett sparkonto till fonder av olika slag till aktier och såklart ännu mer avancerade saker.Är man helt ny så kan det där med aktier och liknande vara rätt svårt att sätta sig in i. Fonder brukar vara lättare men det gäller ändå att ha någon form av koll hur det fungerar då det finns fonder av olika slag och som investerar i olika saker. Men är det så att man vill börja investera i fonder och aktier så finns det väldigt mycket information på internet. Och det krävs inte mycket kunskap alls för att starta upp ett långsiktigt sparande. Det gäller bara att försöka hålla nere risken genom att sprida sina tillgångar. Ett par olika fonder inom olika inriktningar så har man redan skapat sig själv en ganska bra situation. Något man bör tänka på om fonder är avgiften som snabbt kan äta upp en stor del av ens avkastning om den är för hög. Jag brukar därför ofta rekommendera just ”Avanza zero” som en av de fonder som man kan starta med då den har ganska bra spridning men framför allt så har den ingen avgift.

Det finns egentligen ingen anledning till att inte sätta upp ett sparande. Det krävs inget stort kapital för att börja spara utan det räcker gott och väl att sätta undan ett par hundra kronor varje månad så kommer det till slut bli en tillräckligt stor summa. Det är kul att se sitt sparande växa, men det är ingen garanti då börsen kan gå både upp och ner. Men är det så att man sprider sina tillgångar över olika sparalternativ så kan man över en längre period räkna med att gå plus. Och att börja smått ger en bra sits för att lära sig mer. Att lära sig i samband med att ens kapital växer är utmärkt då man kan göra misstagen tidigt och sedan lära sig efter hand utan att förlora några större summor.

Så har du inte börjat spara ännu så tycker jag att det är ett utmärkt tillfälle  att börja. Det är både lärorikt och kul och framför allt så skapar det en skön trygghet att ha om något skulle hända

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *