5 sätt att minska din elförbrukning

Jag skrev för ett par dagar sedan ett inlägg om hur du sänker din elkostnad. Där var en del om att se över sina avtal och en annan del om att sänka sin elförbrukning. Jag tänkte följa upp ämnet med detta inlägget där jag tänkte ge några konkreta exempel på hur du faktiskt sänker din elförbrukning och därmed även din elräkning.

Stäng av och släck

Är ingen i rummet så finns det ingen anledning till att lamporna ska vara tända. Nu är  en lampa ingenting som drar några större mängder ström men det är ändå onödigt och i längden så påverkar det såklart även din elförbrukning negativt. Detsamma gäller med datorer och tv-apparater. Är det ingen som använder dem så är det bättre att stänga av dem eller åtminstone sätta dem i viloläge. Bäst av allt är såklart att stänga av dem helt och dra ut sladden. Men att inte ha dem igång när ingen är närvarande är en bra bit på vägen.

Byt ut glödlampor mot lågenergilampor

Även om vi släcker de rum vi inte befinner oss i så kommer det att vara lampor som är tända. Och dessa drar såklart ström. Något som sänker den förbrukningen rätt ordentligt är att byta ut de vanliga glödlamporna mot lågenergilampor. Nu tror jag visserligen att de gamla traditionella glödlamporna är på väg ut men även inom lågenergilamporna så finns det stor skillnad på hur mycket ström de drar. Det är dock viktigt att titta på förväntad livslängd då det varierar kraftigt. Så det hela är en uträkning av hur mycket lampan kostar i förhållande till vad den drar och hur länge den förväntas fungera.

Rengör elektronik och vitvaror

När damm lägger sig på filter eller blockerar luftvägar så kommer fläktarna i dina maskiner att få jobba betydligt hårdare vilket såklart innebär att de kommer att förbruka mer ström. Detta är inget man behöver göra speciellt ofta men ett par gånger om året kan vara en bra idé. En bra idé kan även vara att frosta av frysen då om den har fått stå för länge utan att avfrostas så är det lätt hänt att frysen inte kommer kunna stängas ordentligt och därmed få jobba otroligt hårt för att hålla sig kall. Med en massa is i frysen så blir det även mindre plats för ens matvaror så det kan vara bra att göra detta någon gång om året.

Tvätta och torka smart

Att värma upp vatten drar en hel del energi och så även när man ska använda tvättmaskinen. Så är det så att tvätten inte är väldigt smutsig så kan det vara en bra idé att tvätta i lägre temperaturer och på så vis spara en hel del ström. Att se till att tvätta fulla maskiner är även det ett bra sätt att se till att inte förbruka mer el än nödvändigt. När det kommer till att torka kläderna så är det väldigt bra om man har möjlighet att hänga upp kläderna och låta dem torka av sig själv. Att undvika torkskåp och torktumlare är något som gör att man kan spara en hel del pengar. Så finns möjligheten att bara hänga ut kläderna så ta den.

Endast fulla diskmaskiner

Precis som med tvätten så är det viktigt att man ser till att köra fulla maskiner. Diskmaskinen kommer inte att förbruka mindre vatten eller värma upp mindre vatten bara för att det är mindre disk i den. Så att se till att verkligen fylla maskinen är viktigt för att inte förbruka energi i onödan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *