5 saker för att ta privatekonomin till nästa steg

Just nu så lever jag som student och allt vad det innebär. Studiemedlet är på ca 10 000 kronor och det är egentligen den enda inkomsten jag verkligen kan räkna med. Jag jobbar extra så mycket jag kan men den inkomsten varierar allt för kraftigt för att jag ska kunna estimera den och verkligen göra något vettigt med den i budgeten. Men nu är jag i det läget att det snart är dags att ta sig vidare ut i arbetslivet. Och med det så räknar jag självklart med en hel del extra pengar. Men det kommer även en hel del extra saker jag måste tänka på. Så här är de 5 saker som jag har som mål att verkligen satsa på direkt för att kunna känna mig trygg med min ekonomi

  1. Ett av mina viktigaste mål när jag väl fått ett jobb är att arbeta upp en ordentlig krisbuffert. Pengar som jag ska ha om det skulle skita sig ordentligt av någon anledning. Målet är att ha sex månadslöner i den här bufferten. Där åtminstone en månad ska finnas tillgängliga på direkten och de andra kan finnas på något högräntekonto så att jag kan nå dem inom ett par dagar.
  2. Det andra som jag inte alls har behövt tänka på ännu är kommande större utgifter som bostadsköp, ett bröllop i framtiden och även att det kommer komma in barn i bilden så småning om. Så att nu när jag inte har några av dessa utgifter kan det vara bra att samla på sig så mycket pengar jag kan med inte allt för hög risk då jag vet att dessa utgifter hägrar någonstans där långt borta.
  3. Det tredje som jag har på schemat direkt när jag nu ska ta nästa steg är att göra upp en plan för hur jag ska betala tillbaka de skudler jag har. Nu är det rätt få då det nästan bara är studielånet som ska betalas tillbaka. Och med tanke på att det är så förmångligt som det är så antar jag att det bara är för mig att dra ut på det så länge som möjligt. Men det kommer mest troligen komma in bostadslån och liknande som kan vara bra att planera för.
  4. något som jag redan har försökt göra så gott som möjligt är att automatisera så mycket som möjligt när det kommer till sparande så att jag redan när pengarna kommer in lägger undan för sparande och sätter in pengar på olika fonder eller sparkonton. Detta är såklart något som jag kommer behöva kolla över igen för att matcha min nya ekonomi.
  5. Det sista som jag har tänkt att ta tag i och som jag inte alls har lagt ner någon tid på ännu är att se över pension och pensionssparande. Det är något som jag trots mitt intresse för ekonomi ännu inte satt mig in i och det är nog hög tid att det faktiskt blir av nu.

Detta är de fem saker som jag har som mål att så snabbt som möjligt sätta mig in i nu när jag går ut. Men det finns såklart saker som pågår hela tiden och jag försöker så gott jag kan lära mig mer om hur jag kan ta hand om mina pengar och hur jag kan få dem att växa snabbare. Att lära mig mer om investeringar och så vidare. Men dessa fem saker känner jag är viktigast just nu.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *