4 principer för en bättre privatekonomi

Att ha en fungerande privatekonomi är för nyckeln till att ha ett tryggt och rikt liv. Mitt mål är att kunna göra saker som jag verkligen vill när jag vill det utan att behöva tänka på pengarna. Jag är inte någon person som ska ha full fart hela tiden utan jag föredrar att ha stabilitet och trygghet och att ha en fungerande privatekonomi är mer än att bara ha en budget och att föra en kassabok. Det handlar om ett sätt att leva och att tänka. Nedan så listar jag fyra saker som jag värderar högt för att få en väl fungerande privatekonomi.

betala dig själv först

Med detta menar jag inte att du ska gå iväg och köpa en spadag eller en ny tv bara för att unna dig något. Med detta menar jag att innan du bestämmer dig för att köpa nya saker även om dem är användbara så ska du betala dig själv. Lägg undan pengar till sparande innan du ger dig ut och köper saker. Detta tycker jag är väldigt viktigt så varje månad efter att mina räkningar är betalda så ser jag till att en förutbestämd summa går till just sparande. De pengar som sedan är kvar är de pengar som jag har att använda för att göra inköpen som behövs under resten av månaden. Anledningen till att jag gör på detta sättet är för att jag vill prioritera att spara. Även om jag har både budget och kassabok är det lätt hänt att det tillkommer någon liten utgift bara som ett impulsköp. Har jag då redan lagt undan pengar så vet jag att jag åtminstone har nått upp till ett mål. Om jag sedan inser att jag ändå har för höga kostnader så ökar jag helt enkelt summan som jag lägger undan varje månad.

Lev efter dina tillgångar

Detta är något som jag tycker att man inte kan tjata ut. Jag vet inte hur många gånger jag har hört det men det börjar bli väldigt många. Ändå så ser man dagligen folk som lever klart över sina tillgångar och tyvärr så har det blivit allmänt accepterat. Och även om det inte alltid slutar med lyxfällan så är det ett farligt sätt att leva på. Att inte spendera mer än vad man har råd med ska inte vara så svårt. Är det något man verkligen vill ha så är det alltid bättre att spara ihop till det och sedan köpa det än att köpa det på kredit. Det finns egentligen bara en enda sak som jag tycker är okej att köpa med hjälp av lån och det är bostad så länge som man har koll på sin ekonomi och klarar både räntehöjningar och andra utgifter som kan komma. Att leva över sina tillgångar är ohållbart i längden och för eller senare kommer man behöva ändra på sin livsstil. Det är bättre att se till att göra rätt ifrån början.

Var beredd för det värsta

Det är viktigt att leva i nuet och verkligen se till att njuta av de dagar som vi får. Men vad framtiden har planerat för oss är omöjligt att veta så att se till att vara så förbered som möjligt är otroligt viktigt. Så även om du tycker att det vore roligt att ge sig ut på en resa nu så är det otroligt viktigt att se till att planera för framtiden. Att alltid se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter tycker jag är det minsta man kan begära utav en person. Man kan inte se till att alltid veta när saker och ting ska gå sönder eller om man helt plötsligt står där utan jobb. Så att ha en buffert och sen ett mer långtidssparande efter det är något som jag har sett till att verkligen försöka bygga upp för att klara mig även om livet skulle bestämma sig för att göra det surt för mig.

Mer kunskap

kunskap är otroligt viktigt och så även inom privatekonomi. Att regelbundet se till att försöka lära mig mer om hur jag kan hantera mina pengar tycker jag är otroligt viktigt. Då kan jag ta bättre beslut och leva ett rikare liv. Jag läser regelbundet andra bloggar inom området och även en hel del böcker bara för att förstå hur andra tänker och se om det är något jag kan ta till mig. Privatekonomi är ett otroligt stort område med alltifrån kostnadseffektivisera till att lära sig mer om investeringar så det finns alltid något nytt man kan lära sig

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *